Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii pensiilor, vizând creșterea punctajelor anuale pentru grupele I și II de muncă, deoarece cotele stabilite la recalculare sunt mai mici.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că actuala formă a alineatului (3) al articolului 1691, creează confuzie și interpretări ambigue, întrucât “ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii nu au emis până acum nicio decizie de pensie recalculată în baza Legii nr. 192/2015, deși aceasta spune că modifică Legea nr. 263/2010 și se poate aplica începând cu ianuarie 2016”. Iar în luna august 2016, ministerul Muncii a postat un proiect de hotărâre de guvern prin care s-ar modifica stagiile de cotizare, deși acestea nu pot fi modificate decât prin lege.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art.1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice are un singur articol:

“(3) în cazul persoanelor prevăzute la alin (2), la numărul total de puncte realizate de acestea până la data prezentei recalculări, se adaugă numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1), la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, respectiv stagiul de cotizare aferent deciziei aflată în plată, în momentul recalculării.“

Persoanele care vor beneficia de această modificare legislativă sunt cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții speciale după 01.04.2001, și în grupa I și II de muncă până la 01.04.2001, și ale căror drepturi de pensie au fost deschise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010.

Pentru persoanele la care, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici, prin împărțirea la 25 sau 20 de ani a numărului de puncte rezultat din însușirea punctajelor anuale realizate în perioada de cotizare, se va lua în considerare stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Pentru a fi adoptată, ea trebuie votată și în Camera Deputaților, lucru greu de realizat având în vedere că parlamentarii vor intra în vacanță după două luni de activitate.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here