Parlamentarii vor dezbate o inițiativă legislativă care prevede ca toți medicii din țara noastră să beneficieze de locuință de serviciu, complet mobilat, sau de indemnizație de chirie, dacă nu se poate asigura o locuință. Modificarea legii este argumentată prin cifrele date de autorități privind exodul medicilor în străinătate, în ultimii ani. Astfel, Colegiul Medicilor susține că în fiecare an, 3.000 de noi doctori încep profesia, dar alți 3.500 pleacă din România, se pensionează sau încetează din viață.

Mai mult, susțin inițiatorii, deoarece începând cu finele anului 2014, medicii care lucrează în sistemul public de sănătate au fost asimilați funcționarilor publici, atunci statul trebuie să-și respecte mai multe obligații: “Se consideră a fi normal și echitabil ca obligațiile care vin odată cu statutul de funcționar public să fie însoțite și de anumite beneficii de care se bucură funcționarii publici cu statut special – polițiști, magistrați, militari, etc.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Locuința de serviciu va fi asigurată de autoritatea publică centrală sau locală în subordinea căreia se află spitalul la care lucrează medicul respectiv.

Art. 2

„(1) Medicul care nu a deținut sau nu deține, în mod individual sau în comun, împreună cu soția/soțul sau copiii aflați în întreținere o locuință proprietate personală, în localitatea în care își are sediul spitalul public în care își desfășoară activitatea, are dreptul la acordarea unei locuințe de serviciu, complet dotată cu mobilier.”

Dreptul la locuință de seviciu este pierdut doar dacă medicul nu mai lucrează cu normă întreagă în sistemul pubic de sănătate. În situația în care nu se pot asigura locuințe de serviciu, autoritățile vor acorda indemnizații:

  • până la 80% din salariul mediu net pe economie pentru municipiile reședință de județ;
  • până la 70% din salariul mediu net pe economie la nivel de municipiu;
  • până la 60% din salariul mediu net pe economie pentru alte localități.

Beneficiul este valabil și în cazul pensionării, dar și al decesului medicului, pentru urmașii săi.

Art. 4

„ (1) În sensul prevăzut la art. 2, alin. (1), medicul are dreptul la locuință de serviciu inclusiv în cazul pensionării.

(2) De același drept beneficiază soțul ori soția medicului pe toată durata vieții.”

Noua lege abia a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată, astfel că este puțin probabil să fie votată și aici, și în Camera Deputaților, în această legislatură.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here