Nici nu a intrat bine în vigoare Legea antifumat, că 33 de parlamentari au şi depus o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a actului normativ. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, modificată şi completată prin Legea nr. 15/2016, conţine noi prevederi privind redefinirea “spaţiilor publice închise” şi prevederi care să permită constituirea cluburilor şi asociaţiilor de fumători.
Motivaţia principală adusă de deputaţi şi senatori în expunerea de motive a proiectului legislativ este că şi drepturile fumătorilor trebuie respectate: “Reiterând tot respectul faţă de nefumători, respectându-le dreptul la sănătate, mediu sănătos şi la a nu inhala pasiv noxele emise de ţigări, credem că fumatul trebuie permis acolo unde nu împietează asupra drepturilor nefumătorilor. Respectiv pe terase, în propria locuinţă şi în camera special amenajate care respectă condiţiile legale”.
Referitor la terasele restaurantelor şi cluburilor, iniţiatorii susţin că în toate ţările în care fumatul este interzis în locurile publice, terasele amenajate chiar şi cu perdele de protecţie sunt admise ca fiind locuri pentru fumat. Legea antifumat susţine însă că orice spaţiu, chiar şi în aer liber, delimitat de trei pereţi este spaţiu public închis.
Art. 1, Art. 2, literele m şi n se modifică şi vor avea următorul conţinut:
“m) spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă;
n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”
Alte două articole modificate fac referire la camerele special amenajate pentru fumat, permise exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor, prevederile extinzând aria acestor amenajări şi pentru camerele special destinate fumatului şi “activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare”. Nu în ultimul rând, conform iniţiativei, fumătorii se vor putea constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, iar în incinta acestora se pot amenaja spaţii special destinate fumatului.
Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Legea anti-fumat a intrat în vigoare pe 17 martie 2016, ea fiind contestată şi la CCR, cu privire la definirea spaţiului public închis, dar judecătorii constituţionali au respins solicitarea. În lipsa unor norme de aplicare, Guvernul a publicat un Ghid de bune practici al acestei legi.
Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!