Senatul va dezbate o inițiativă care vrea să ajute colectarea și desfacerea a cât mai multe produse românești, pentru a combate “terorismul alimentar”, o formă prin care “mase de oameni pot fi contaminați, fiindu-le pusă sănătatea în pericol”. Și pentru a lupta împotriva acestor “mijloace de agresiune care produc și panică, și instabilitate”, parlamentarii vor să înființeze o structură nouă, de tip comercial, la Ministerul Agriculturii, care să se ocupe strict de colectarea, desfacerea și controlul produselor care provin de la populație.
Concret, propunerea legislativă privind colectarea şi comercializarea produselor tradiţionale prevede ca în fiecare municipiu, statul să dețină magazine de desfacere a produselor alimentare și nealimentare de la producătorii români, produse care vor fi testate pe loc cu ajutorul unor laboratoare de analiză a alimentelor:
“Aceste laboratoare vor respinge produsele care au în componență chimicale peste anumite norme impuse. De exemplu, nu vor putea fi comercializați pui crescuți în gospodăriile țărănești care au folosit stimulente de creștere”, se precizează în expunerea de motive a proiectului. Iar dacă țăranii care au produse de vânzare anunță și se programează, laboratoarele de analiză devin mobile și se deplasează la domiciliul lor, pentru a ridica produsele.
„Prețul va fi stabilit de comun acord cu departamentul de achiziții. Adaosul comercial va fi de maxim 15% pentru toate produsele, atât alimentare, cât și nealimentare. De exemplu, pentru un litru de lapte de capră, producătorul primește 3,50 lei minus 22 bani reprezentând impozitul, iar produsul va fi vândut în magazine cu maxim 4,02 lei“, se mai arată în proiectul legislativ.
Autoritățile locale vor fi obligate să înființeze puncte de sacrificare a animalelor, cu condițiile sanitare necesare pentru a-i ajuta pe țăranii care vor să își vândă astfel produsele.
Art. 5 .
(1) Se comercializează doar produse alimentare tradiționale certificate din punct de vedere sanitar-veterinar.
(2) Desfacerea produselor tradiționale se face în spații asigurate de autoritățile administrației publice locale în acest scop, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 7. Autoritățile administrației publice locale și centrale vor facilita accesul la târgurile și expozițiile organizate cu ocazia evenimentelor naționale și internaționale de promovare a produselor tradiționale.
Proiectul legislativ nu prevede sursele financiare pentru realizarea lui, dar susține că se vor crea mii de locuri de muncă și astfel va crește bugetul de stat, prin susținerea producătorilor autohtoni și “reînvierea satului românesc și a țăranului român”.
Inițiativa a fost depusă în urmă cu câteva zile la Senat, dar pentru a fi adoptată, trebuie votată ulterior și în Camera Deputaților.