Camera Deputaților a votat proiectul legislativ de modificare a legii ANI, Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative. Legea a fost adoptată cu  167 de voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă” şi 2 abţineri și a fost trimisă la Senat, care este camera decizională.

Criticat de toate partidele din opoziție, proiectul legislativ de modificare a Legii incompatibilităților prevede ca primarii care au fost constatatți ca incompatibili, chiar dacă au decizii definitive ale instanțelor, pot candida la alegeri, dar nu pot ocupa funcții în aparatul de stat.

După art. 25 se introduce un nou articol, art. 25 indice 1, cu următorul cuprins:
  • Interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legi nr. 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2013 privind Statutul deputaților și senatorilor, încetează de drept.
Conform unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate, această măsură adoptată va duce la diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților:
  • Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea sau conflictul de interese, precum și orice altă funcție, acest ucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile;
  • Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziilor Curții Constituționale nr. 418/2014.
ANI precizează, în finalul comunicatului, că nu a susținut această inițiativă legislativă.

Dacă va fi adoptat și de plenul Senatului, proiectul legislativ va modifica legea.

Ai nevoie de Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative? O poți obține apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here