20 Iunie, 2019

Parlamentarii au adoptat modificări privind evaluarea periodică a persoanelor cu handicap

În şedinţa din 15 aprilie a fost adoptat de către deputaţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit acestui proiect de lege, persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi pentru care comisia de evaluare a stabilit termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap sunt excluse de la obligativitatea evaluărilor periodice stabilite de lege.

Există o excepţie de la această regulă. Astfel, persoanele menţionate se prezintă pentru reevaluare în următoarele condiţii: dacă solicită acest lucru ca urmare a agravării situaţiei lor medico-psiho-sociale, respectiv dacă sunt convocate ca urmare a existenţei unei suspiciuni justificate privind încălcarea prevederilor legale de încadrare în grad şi tip de handicap.

Proiectul de lege urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României şi devine aplicabil la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Forma pentru promulgare a proiectului poate fi consultată AICI (PDF).

(P) Acum puteţi cumpăra online acte normative actualizate la zi (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Comentarii

 • Răspunde
  valeria
  aprilie 28 2014

  BUNA ZIUA
  MA NUMESC STEFAN VALERIA DIN PITESTI AM 50 DE ANI SUNT OPERATA IN ANUL 2002 HISTERECTOMIE TOTALA ,IN 2005 MASTECTOMIE TOTALA SIN STING CU TRATAMENT CHIMIOTERAPIE SI IRADIERE AM FOST INCADRATA IN GRAD DE HANDICAP ACCENTUAT 2 ANI DUPA CARE COMISIA A ZIS CA NU MA MAI INCADREZ (POATE MI-A CRESCUT SINUL SI EU NU STIU)AS DORI SA STIU DACA DUPA MODIFICARE LEGII 448/2006 IN 2014 MA POT INCADRA IN GRAD DE HANDICAP

  MULTUMESC

  • Răspunde
   aprilie 28 2014

   Bună ziua,

   Modificările aduse de legea prezentată în articol fac referire doar la evaluarea periodică, NU la încadrarea în grad de handicap.

   Pentru orice fel de nelămuriri, vă sugerez să cereţi gratuit opinia unui specialist pe Forumul LegeStart, la adresa http://forum.legestart.ro/ .

   • Răspunde
    flori
    mai 14 2014

    Buna ziua. Am in ingrijire de aproape 3 ani o persoana in virsta de 37 ani orfana de ambii parinti cu un handicap ACCENTUAT cod boala F71 F07 .Mentionez ca s-a nascut cu acest retard care este foarte accentuat. Este o persoana care nu poate sa locuiasca singura’ avind si o stare emotionala foarte puternica si o frica la fel de mare .PEnsia ei este de 236lei pe luna si o pensie de urmas de 560lei . Eu sunt o persoana pensionara straina deoarece nimeni din familia ei nu au acceptat-o si nici nu vror sa stie de ea.Vreau sa stiu daca am vreun drept de la stat pentru ingrijirea ei si ce trebuie sa fac

Scrie un comentariu