Un proiect de hotărâre adoptat de Guvern prevede ca părintele poate beneficia de un program special de acompaniere a copilului la cresă pe o perioadă de maximum 10 zile lucrătoare.

Prevederile prezentei hotărâri sunt aplicabile tuturor unităților de educație timpurie antepreșcolară, publice, private sau confesionale, precum și celor înființate ca urmare a aplicării Legii nr.17/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale.

Potrivit proiectului, la înscrierea copiilor în unitățile publice de educație timpurie antepreșcolară nu se vor percepe taxe de înscriere. Iar refuzul înscrierii copiilor în unitățile de educație timpurie anteprescolară pe criterii discriminatorii bazate pe: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, dizabilitate ori apartenența la o categorie defavorizată va fi INTERZIS.

De asemenea, proiectul prevede că activitatea de educație anteprescolară se organizează pe grupe de vârstă și tipuri de program, în conformitate cu prevederile legale generale referitoare la organizarea sistemului de învățământ preuniversitar.

Programul de funcționare al unităților de educație timpurie antepreșcolară urmăreste acoperirea nevoilor copiilor și a părinților acestora și poate fi flexibil.

Tipurile de program din unitățile de educație timpurie antepreșcolară sunt:

a) program normal, 5 ore pe zi;

b) program prelungit, 10 ore pe zi.

La nivelul aceleiași unități de educație timpurie anteprescolară pot funcționa și grupe cu program normal și grupe cu program prelungit. (

În unitățile de educație timpurie antepreșcolară se recomandă următoarea modalitate de organizare a efectivelor de copii:

a) grupa mică – copii de la 0 la 12 luni;

b) grupa mijlocie– copii de la 13 la 24 luni;

c) grupa mare – copii de la 25 la 36 luni.

Conform grupelor de vârstă, numărul copiilor la grupa de antepreșcolari este:

a) în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9, la grupa mică;

b) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15, la grupa mijlocie;

c) în medie 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20, la grupa mare.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here