Părinţii vor beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a decretării stării de urgenţă, inclusiv în perioada vacanţelor şcolare, conform unui proiect adoptat în şedinţa online de joi a Senatului.

Proiectul are în vedere desfăşurarea activităţilor pe timpul zilei de către copiii în vârstă de până la 12 ani, în condiţii de siguranţă, sub supravegherea unuia dintre părinţi, potrivit expunerii de motive.

Conform proiectului de act normativ, efortul bugetar suplimentar estimat este de aproximativ 510.750.000 lei, bani ce vor reveni unui număr de aproximativ 500.000 de angajaţi.

De altfel, guvernul a anunțat la începutul acestei luni că a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Conform actului normativ, are dreptul de a beneficia de zile libere unul dintre părinți, pentru copii cu vârsta de până la 12 ani, sau pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, când aceștia au dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Nu se aplică legea în următoarele situații:

  • Unul dintre părinți se află în următoarele cazuri:
  • Este în concediu medical sau în concediu pentru creșterea copilului;
  • Este asistentul personal al copilului;
  • Se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată;
  • Se află în șomaj tehnic.

Prezenta lege nu se aplică nici în situația în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole silvicultură și piscicultură. Părinții pentru care se pot acorda zile libere beneficiază de aceste zile libere pe toată durata închiderii unităților de învățământ – în cazul de față pe toată durata stării de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here