Legea nr. 248/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal este în vigoare de la 24 iulie 2023. 

Noua lege prevede că omorul săvârşit profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze constituie infracţiunea de omor calificat.

Limitele speciale ale pedepsei prevăzute pentru infracțiunea de loviri sau orice acte de violenţă se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârşită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

În cazul faptelor săvârşite în aceste condiţii, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu.

O altă noutate se referă la pedeapsa pentru participarea la o încăierare între mai multe persoane. Până acum aceasta se pedepsea cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Potrivit noului act normativ, participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Legea aduce noutăţi referitoare şi la tulburarea ordinii şi liniştii publice. Astfel, fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Dacă această faptă este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here