Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie și gaze în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei.

Guvernul a decis să păstreze plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale până în primăvara anului 2025 pentru a proteja populația și companiile împotriva volatilității de pe piața energiei și gazelor naturale, în contextul incertitudinii globale actuale, inclusiv a conflictelor la graniță. De asemenea, actul normativ prevede revenirea treptată la mecanismele de pe piață liberă, asigurându-se totodată echitabilitatea prețurilor pentru români.

Având în vedere tendința de stabilizare și chiar de scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale observată la nivel național și european, Guvernul a actualizat legislația, astfel încât scăderile menționate să se reflecte și în facturile facturile consumatorilor finali.

Conform noilor reglementări, prețurile din ofertele standard ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale nu pot depăși valorile maxime stabilite pentru perioada de aplicare a mecanismului, respectiv 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025. De asemenea, actul clarifică modul în care se stabilește prețul final facturat, având în vedere prețul de achiziție al furnizorului, fără a depăși limitele stabilite, și se aplică tuturor consumatorilor.

Vezi aici OUG 27/2022

Vezi aici alte articole despre plafonare

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here