Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Astfel, plafonarea tarifelor RCA se va menține pentru încă trei luni, până la data de 30 iunie 2024.

Scopul acestei decizii este să contracareze posibilele creșteri excesive ale prețurilor, care ar putea apărea din cauza dezechilibrelor anterioare din piața asigurărilor, contribuind la o stabilizare graduală a acestei piețe.

Această măsură temporară a fost luată în contextul în care prelungirea adoptată de Guvern la finele anului 2023 expiră la 31 martie 2024. Atunci, s-a stabilit păstrarea prețurilor de referință pentru polițele RCA la valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6.8% (echivalentul ratei prognozate a inflației).

Această decizie temporară este în concordanță cu prevederile Legii concurenței 21/1996. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, la 31 decembrie 2023, din cele 10 milioane de vehicule înmatriculate în țară, doar 7 milioane aveau asigurare.

Vezi aici HG 1326/2023 

Vezi aici alte articole despre polițele de asigurare obligatorii

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here