Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), la data de 08.02.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie privind un recurs în interesul legii în materie civilă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri.

Astfel, prin Decizia nr.2/08.02.2021 în dosarul nr.2969/1/2020 Completul competent să judece recursul în interesul legii în materie civilă a admis recursul în interesul legii formulat de  Avocatul Poporului și, în consecință, a stabilit că:

În interpretarea şi aplicarea sintagmei „până la soluţionarea contestaţiei la executare” din cuprinsul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, suspendarea executării silite este limitată în timp până la soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare.

Recursul în interesul legii mai sus menționat s-a impus a fi formulat având în vedere că problema de drept ce a format obiectul recursului respectiv fusese soluţionată diferit de către instanţele judecătoreşti, constatându-se existenţa mai multor orientări jurisprudenţiale divergente.

De menționat că, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție în Monitorul Oficial al României, Partea I.

După redactarea considerentelor și semnarea deciziei mai sus menționată, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Care este conținutul textului legal menționat de ÎCCJ în Decizia nr. 2/ 08.02.2021?

Art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă: Până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

1 COMENTARIU

  1. Buna seara .Am o intrebare ,Dacă o persoană care este arestată de 3 luni avand o faptă cu violență (Lovire)fosta partenera primind o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani si 8 luni pentru prima oară mai are șansa de a pune contestație cu motivul ca nu sa prezentat la nici un proces doar la recurs fiind nevoit sa întreține familia lucrând 12 15 16 ore pe zi avand grija de părinți lui bolnavi. Aceștia au murit unul dupa celălalt la 1 luna jumate si lăsându o traumă totală .are dreptul la rejudecarea dosarului .deoarece el nu a știut să răspundă la judecător ca recunoaște si a face pedeapsa cu suspendare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here