Pacienţii care nu doresc să fie informaţi, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor medicale, în privinţa investigaţiilor, diagnosticului sau prognosticului, pot acorda accesul la datele lor medicale unor alte persoane, rude sau prieteni, prin completarea unui formular.
Această măsură a fost introdusă prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 673/2015 privind completarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003.
Actul normativ stabileşte că medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul:
- de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă;
- de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
Potrivit Ordinului, acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea acestui formular.
Acordare accesului unor alte persoane la datele medicale ale pacientului
În conformitate cu prevederile art. 21 din Legea drepturilor pacientului, toate investigațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, datele personale sunt confidențiale, chiar și după decesul acestuia.
Însă, prin art. 9 şi art. 22 din același act normativ, pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat şi de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său, informaţiile cu caracter confidenţial putând fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit.
Problema consta în lipsa unor reglementări clare, în cadrul normelor de aplicare, privind acordarea accesului unor terţe persoane la datele medicale, în prezent fiind necesară o autentificare notarială a voinţei pacientului, potrivit referatului de aprobare a proiectului de ordin publicat ieri în Monitorul Oficial.
Ai nevoie de Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!