Ordinul nr. 355/2022 pentru aprobarea Metodologiei de implementare a proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu a pacienţilor cu tuberculoză din România descrie modalitatea de pilotare a unui posibil model de îngrijire a tuberculozei (TB) în Bucureşti şi în patru judeţe din România – Botoşani, Ialomiţa, Maramureş şi Mehedinţi.

Proiectul-pilot se va derula în anul 2022 în dispensarele de pneumoftiziologie din municipiul Bucureşti şi în dispensarele de pneumoftiziologie din judeţele Ialomiţa (dispensarele TB Slobozia, Urziceni şi Feteşti), Botoşani (dispensarele TB Botoşani şi Dorohoi), Maramureş (dispensarele TB Baia Mare, Târgu Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei) şi Mehedinţi (dispensarele TB Drobeta-Turnu Severin şi Vânju Mare).

Toate persoanele suspecte sau confirmate cu tuberculoză, participante în proiectul-pilot, beneficiază de toate drepturile prevăzute în cadrul Programului naţional de control al tuberculozei.

Pacientul care se prezintă la unul dintre dispensarele de pneumoftiziologie este examinat clinic şi radiologic. Pe baza rezultatelor acestor examinări (leziuni sugestive de TB) şi a examenului microbiologic al sputei (microsocopie), pacientul este fie caz infirmat, fie este declarat bolnav TB. În cazul în care pacientul este declarat bolnav TB, i se va recolta sputa pentru testare GENEXPERT. Daca la testarea GENEXPERT rezultatul arată TB sensibilă, el va fi inclus în programul pilot şi se va iniţia tratamentul la nivelul dispensarului.

Pacientul inclus în programul pilot trebuie să întrunească următoarele condiţii:

  • este adult, peste 18 ani;
  • are domiciliul în București sau în zonele limitrofe Bucureștiului arondate dispensarelor de pneumoftiziologie respectiv în județele selectate (Ialomița, Botoșani, Maramureș și Mehedinți)
    • caz TB pulmonară cu microscopie negativă sau pozitivă la examenul bacteriologic, indiferent de rezultatul testului GeneXpert sau
    • caz TB extrapulmonară
  • nu are criterii de spitalizare
  • nu reprezintă o urgență medicală
  • își exprimă dorința de a nu fi spitalizat și are condiții de izolare acasă
  • începe tratamentul antituberculos prin unul dintre dispensarele TB din București sau din dispensarele județelor Ialomița, Maramureș, Botoșani și Mehedinți.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here