Camera Deputaţilor a dat votul final celor patru legi care fac parte din pachetul privind achiziţiile publice – proiectul de lege privind achizițiile publice, cel privind achiziţiile sectoriale, proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, precum și proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

Cea mai important noutate legată de procedura achiziţiilor publice este că principalul criteriu de atribuire nu va mai fi preţul cel mai scăzut, ci sunt praguri valorice noi, diferenţiate pe tipuri de contracte. În noua lege, principalul criteriu de atribuire va fi calitatea tehnico-economică, împărţită, şi ea, în mai multe subcriterii.

O altă prevedere nouă este cea legată de procedura de licitaţie, redusă ca termen între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor cu până la 15 zile, în loc de 30. În acelaşi timp, s-a introdus obligativitatea realizării procedurii prin mijloace electronice, dar şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei procedure de achiziţie.

Şi în legea privind contestaţiile sunt două elemente de noutate, legate de justiţie – la nivelul curţilor de apel vor fi complete specializate, astfel încât contestaţiile la licitaţii să se judece mai repede, cu o etapă premergătoare procesului, etapă administrativă, realizată pe baza unor notificări ale societăţilor contestatoare.

La ședința de vot final din Camera Deputaților au participat premierul Dacian Cioloș și mai mulți miniștri, care au susţinut importanţa acestor legi atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru începerea programelor şi finanţărilor europene.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here