18 Februarie, 2020

(P) HART CONSULTING: Când inteligenţa emoţională nu doar „sună bine”, ci devine un obiectiv

Care este modalitatea prin care reușești să ai succes în ceea ce îți propui? Vă invit să vă uitați la ceea ce înseamnă accepțiunea generală (a publicului larg) despre succes. De cele mai multe ori veți vedea că foarte mulți dintre oameni reușesc să aibă succes nu pentru că au abilitatea să fie inteligenți, să gândească repede, să realizeze conexiuni pe care alții nu le fac sau să vadă tipare pe care alții nu le văd, ci mai degrabă pentru că au o inteligență emoțională ridicată.

Inteligența emoțională este factorul care deosebește o persoană cu un IQ ridicat ce obține rezultate excelente într-un ritm calm și relaxat față de o persoană cu același IQ și aceleași rezultate obținute însă cu un consum mare de energie și stres. Inteligența emoțională impacteaza în întreagă activitate a unei organizații: în vânzări, în zona de servire a clientului intern sau extern, precum și în zona operațională.  

Este un instrument foarte valoros pentru profesioniștii de resurse umane, precum și alte funcții de suport, dar și pentru managerii care au nevoie să își „vândă” ideile altor oameni sau care au nevoie să le fie acceptate proiectele. Este competența cheie în leadership, fiind multe studii științifice care arată corelația puternică între deficitul de inteligență emoțională și deraierea liderilor. Exemplele sunt ușor de recunoscut: dificultăți în gestionarea schimbării, în modul în care colaborează și creează cadrul pentru muncă în echipă, relații interpersonale slabe, foarte frecvent reci și distanțate. 

În practică, am observat faptul că oamenii cred că emoțiile și sentimentele pe care le experimentează sunt determinate de evenimente și situații exterioare sau de comportamentul celorlalți. Spre exemplu, ne putem surprinde spunând „şeful meu m-a enervat foarte tare”, „colegul meu mă îngrijorează”, „delegaţia aceasta m-a epuizat” sau „sunt fericită pentru că am obținut postul pe care îl doresc”. Care este prezumția din spatele acestor afirmații? Altcineva sau altceva a determinat ceea ce eu simt.

Ajungem la aceste concluzii în mod automat, fără să punem sub semnul întrebării validitatea ipotezei. Totuși, dacă ne oprim să observăm procesul care leagă evenimentul extern cu răspunsul nostru emoțional, vom descoperi că mai există un pas intermediar. Ceea ce ne determină să simțim ceea ce simțim este, de fapt, modul în care percepem cuvintele și acțiunile celorlalți sau situațiile și evenimentele respective.

Este vorba de modul în care vedem ceva sau pe cineva și ceea ce gândim despre acest lucru sau om, ce ne influențează emoțiile și acțiunile. Și, așa cum nu suntem în fiecare moment conștienți de modul în care mergem sau conducem mașina, așa nu suntem 100% conștienți de toate gândurile noastre. Astfel intrăm în așa-numitele automatisme și tindem să repetăm aceleași greșeli. Iar mediul organizațional este un loc în care ne este foarte ușor să acționăm pe pilot automat, fiind multă presiune și schimbări permanente. 

Coachingul este un instrument care prin excelență ne ajută să ne maximizam potențialul personal și profesional, contribuind la lărgirea conștientizării asupra petelor noastre oarbe și la învățarea, dezvățarea sau reînvăţarea comportamentelor care servesc cel mai bine obiectivelor dorite.

Cel mai bun mod de a dezvolta competențele inteligenței emoționale, și nu numai aceste competențe,  este practica. Coachingul te ajută să lucrezi în mod practic, concret și centrat pe rezultate, cu competențe la fel de subtile precum cele ale inteligenței emoționale. Având o echipă de coach profesioniști -  Reţeua de coaching HART -  dezvoltarea inteligenței emoționale a devenit una dintre prioritățile noastre, astfel am creat un program de dezvoltare prin coaching.

Coach-ul este un profesionist antrenat să contribuie la generarea unor perspective noi, creative și centrate pe rezultatele dorite. Participanții la programul nostru de dezvoltare au beneficiat de antrenament cu trei coachi din rețea și au putut să-și descopere cel puțin trei perspective și seturi de acțiuni noi. 

Cu cât avem mai multe distincții în zona de inteligență emoțională, cu atât dispunem de mai multe posibilități, opțiuni  în viață noastră socială acolo unde putem pune bazele succesului și unei vieți împlinite, în care prezența bucuriei este constanța.

Am pornit de la raportul Hogan EQ ce măsoară 6 competențe ce stau la baza inteligenței emoționale și fiecare participant a avut o imagine despre gradul actual de dezvoltare al competențelor inteligenței emoționale. Și-au antrenat fiecare competență în 3 ateliere de lucru intensiv. Aici, participanții au intrat în contact cu propriile emoții, au identificat percepțiile din spatele răspunsurilor automate și au dobândit instrumentele necesare schimbării. Fiecare atelier durează 4 ore și este susținut de câte un membru al Rețelei de Coaching HART, lucrând cu situațiile concrete și reale ale participanților. 

1. Percepția emoțională: conștientizarea propriilor emoții și identificarea emoțiilor celorlalți; 

2. Controlul emoțional: reglarea propriilor emoții și influențarea celorlalți; 

3. Exprimarea emoțională: empatia și exprimarea propriilor emoții. Unii dintre participanți au ales să continue cu un program de coaching individual ca să integreze direct în ADN-ul propriu descoperirile din ateliere împreună cu un coach.

Articol scris de Rodica Obancea – Coaching Partner HART Consulting, Magda Blidăruş – coach membru al Rețelei de Coaching HART, Ioan Nicuţ – coach membru al Rețelei de Coaching HART.  

Reţeaua de coaching HART este una independentă formată din profesionişti în industria de dezvoltare a leadershipului. Profesioniștii din rețeaua noastră combină experiența de business cu cea în dezvoltarea leadershipului organizațional, integrând competențe de coaching profesionale certificate de International Coach Federation cu soluțiile de evaluare Hogan Assessments.

Combinația între competențele de coaching și competențele de evaluare îi fac pe coachii noștri potriviți pentru: a crea și implementa un program complet pentru dezvoltarea la nivel individual și de echipă și a ajuta angajații să confrunte provocările și presiunile cu care aceștia se întâlnesc în mediul organizațional și pentru a crea un spațiu de dezvoltare propice astfel încât aceștia să găsească soluții practice pentru a atinge obiectivele dorite.

Despre autor  ⁄ HART Consulting

HART Consulting activează pe piaţa locală din anul 2006, oferind servicii de consultanţă în arii precum: selecţie (ROI, studii de benchmark intern, evaluări de personalitate şi de abilităţi), programe de evaluare şi dezvoltare la nivel individual şi de echipă (profile de leadership Hogan Assessments, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizaţionale, coaching, seminarii pe tematici de HR. Suntem parte a reţelelor internaţionale Hogan Assessment Systems şi CCi Surveys International şi partenerul autorizat pentru România şi Republica Moldova pentru aceste instrumente de diagnoză.

Fara comentarii

Scrie un comentariu