În Monitorul Oficial de ieri, 16 noiembrie 2017, a fost publicată OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Aceasta reglementează mai multe situații punctuale, cum ar fi procentul contribuției la fondurile de pensii administrate privat, plafonul minim și maxim al indemnizației pentru creșterea copilului, respectiv o procedură de negociere aplicată de societățile mici până la 20 de salariați pentru transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat (vezi mai multe aici).
Punctul de pensie
Începând cu data de 1 iulie 2018, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% şi este de 1.100 lei.
Indemnizaţia socială pentru pensionari
Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, în perioada 1 iulie-31 decembrie 2018 nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 640 lei.
Contribuţiile la pensiile private
Începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuţie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) este de 3,75%, redusă de la 5,1%. Săptămâna trecută Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a emis un comunicat de presă prin care atrage atenţia asupra efectelor acestei reduceri, susţinând că decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului
Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) din OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.
Valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) este cea prevăzută la art. 33^1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, respectiv 500 lei, de unde reiese că indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233 de lei, cât este în prezent. În acest moment, indemnizația de creștere a copilului este raportată la salariul minim, nu la ISR.
De asemenea, potrivit OUG nr. 82/2017, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!