Ministerul de Finanţe vrea ca orice autoritate sau instituţie care acordă ajutor de la stat sau de minimis, să obţină mai întâi un aviz de la Consiliul Concurenţei, iar Memorandumul de însoţire să fie aprobat de Guvern, nu doar de Ministerul de Finanţe, ca până acum.

Este vorba despre o ordonanţă de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, postată în dezbatere de Ministerul de Finanţe pe pagina oficială.

Memorandumul privind oportunitatea promovării respectivei măsuri va fi supus aprobării Guvernului după obținerea avizului Consiliului Concurenţei, astfel încât forul executiv să cunoască pozițiile tuturor instituțiilor implicate în problematica respectivă.

Astfel, orice proiect de ajutor de stat sau ajutor de minimis inițiat de organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, de autoritățile sau instituțiile publice aflate în subordinea, în coordonarea şi, respectiv, sub autoritatea  acestora, precum și de cele asimilate acestora cu atribuții în implementare politicii Guvernului, va fi însoţit de un memorandum aprobat de Guvern privind oportunitatea promovării respectivei măsuri.”

În expunerea de motive se precizează că pentru a evita o dublă avizare, având același obiect, se propune ca “măsurile de natura ajutorului de minimis sau a ajutorului de stat exceptat instituite prin acte adoptate sau, după caz, iniţiate de Guvern, precum şi toate măsurile finanţate din fonduri europene şi cele iniţiate de autorităţile publice locale”, să nu necesite întocmirea memorandumului.

De asemenea, se stipulează că fundamentarea promovării oricărei măsuri de natura ajutorului de stat trebuie să revină inițiatorului sau, după caz, furnizorului, deoarece acesta este cel mai în măsură să argumenteze necesitatea intervenţiei statului în economia de piaţă.

Ai nevoie de OUG nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here