ANAF a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023.

Amintim că prin Ordonanța Guvernului nr.16/2022 au fost modificate și dispozițiile legale privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la livrările de locuințe către persoane fizice, din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, modificări care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Totodată, prin OUG 130/2021 se organizează Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic.

Menționăm că, Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, se completează și se consultă de către notarii publici.

În registru se înscriu informații privind transferul dreptului de proprietate asupra locuințelor, de la persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA către persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%.

Prin consultarea registrului, se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţia
unei singure locuinţe a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv
TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, înainte de autentificarea actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru
achiziţia unei astfel de locuinţe.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui
Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 98/2022 pentru aprobarea Procedurii privind
organizarea Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 131 din 9 februarie 2022.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here