Munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

Compensarea muncii suplimentare

Conform art. 122. alin (1) din Codul Muncii, munca suplimentară se compensează prin acordarea de ore libere în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, cu precizarea că orele respective sunt plătite.

Conform art. 123 alin. (1), numai în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, angajatorul are obligația să acorde un spor la salariu. Sporul acordat pentru muncă suplimentară va fi corespunzător duratei acesteia.

Prin urmare, angajatorul nu poate opta între compensarea prin ore libere și plata lor. Legea stabilește ca soluție principală compensarea orelor suplimentare cu timp liber.

Numai în situația în care, din motive obiective, acordarea orelor libere plătite nu este posibilă, angajatorul are obligația de a compensa în bani muncă suplimentară.

Cuantumul sporului pentru muncă suplimentară se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau al contractului individual de muncă.

Sporul pentru orele suplimentare nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. În cadrul contractului individual de muncă, părțile pot negocia o sumă mai mare.

Zilele de sărbătoare legală

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 

 • 1 și 2 ianuarie;
 • prima și a două zi de Paști;
 • 1 mai;
 • prima și a două zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie-Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • 1 decembrie;
 • prima și a două zi de Crăciun;
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Excepţii

Prin hotărare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Prevederile privind zilele de sărbătoare legală  nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activităţii.

Salariaților care lucrează în unităţile prevăzute mai sus, precum și la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,
  As dori o lamurire pt textul de mai jos:
  „Salariaților care lucrează în unităţile prevăzute mai sus, precum și la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.”
  Daca se lucreaza 8 ore intr-o zi de sarbatoare legala si se compenseaza cu o zi libera, acea zi libera(timp liber) este platita?
  Daca nu este platita, inseamna ca ziua lucrata in sarbatoare legala esta platita normal, fara nici un spor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here