OUG nr. 18/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 23 martie 2018, aduce multiple modificări în sfera impozitului pe venit și a asigurărilor sociale pentru persoanele ce realizează venituri extra-salariale (venituri din activități independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din dividende, dobânzi și alte investiții, venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii și arende, venituri din contracte civile și alte venituri din alte surse).

Principala modificare constă în faptul că se reglementează Declaraţia unică pentru raportarea acestor venituri la autoritatea fiscală, respectiv pentru declararea și plata asigurărilor sociale, iar ordonanța aduce proceduri tranzitorii pentru:

 • declararea veniturilor extrasalariale pentru anul 2017;
 • declararea veniturilor și a asigurărilor sociale pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 31 martie 2018, perioadă în care sunt aplicabile reglementările modificate de prezenta ordonanță;
 • pentru închiderea exercițiului 2018 și pe termen nedeterminat, presupunând că nu se mai modifică legislația.

Foarte important! Modelul declarației unice și instrucțiunile de completare nu au fost încă publicate, aşteptându-se forma acestora până pe 22 aprilie 2018 (30 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 18/2018).

Rămân în sfera depunerii declarației veniturile din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, respectiv din drepturi de proprietate intelectuală, când acestea sunt impozitate în sistem real. Pentru aceste categorii de venituri, specific este conducerea contabilității în partidă simplă, întocmindu-se Registrul de încasări și plăți.

Foarte important! A nu se confunda drepturile de proprietate intelectuală impozitate în sistem real cu drepturile de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract de cesiune, când se revine la procedura existentă anterior datei de 31 decembrie 2017, respectiv drepturile de proprietate intelectuală și asigurările sociale în cazul în care se datorează, vor fi reținute, declarate și plătite de către plătitorul de venit.

Tot din punct de vedere structural, drepturile de proprietate intelectuală nu mai sunt regăsite în categoria activităților independente, legiuitorul stabilind o structură distinctă de venituri pe lângă celelalte venituri impozabile.

Reguli aplicabile pentru veniturile din anul 2017:

Contribuabilii persoane fizice ce au realizat în anul 2017 venituri din țară și străinătate, supuse declarării și impozitării în România, din categoria veniturilor extrasalariale, vor depune Declaraţia unică până pe data de 15 iulie 2018. Autoritatea fiscală determină impozitele de plată și va emite decizie de impunere.

Reguli aplicabile pentru anul 2018:

Contribuabilii persoane fizice ce estimează că vor realiza venituri extrasalariale, aflate în sfera declarației unice, vor depune această declarație unică până pe data de 15 iulie 2018. Acești contribuabili vor calcula singuri impozitul datorat și vor stabili dacă datorează asigurări sociale.

Pentru anul 2018, se acordă următoarele două bonificații:

 • pentru depunerea Declarației unice prin mijloace electronice, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până pe data de 15 martie 2019;
 • pentru plata integrală a impozitului în avans până pe data de 15 decembrie 2018 se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit estimat;

Dacă ambele condiții sunt îndeplinite, se acordă ambele bonificații.

Persoanele fizice care au depus deja Declarațiile de venit formular 200 sau 201 până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune Declaraţia unică.

Persoanele fizice care au depus pentru anul 2018 formularele 220 – Declarație de venit estimativ, formularul 221 – Venituri agricole impuse prin tranșe de venit, respectiv formularul 600, vor depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, până în data de 15 iulie 2018, iar aceasta va înlocui respectivele formulare.

Persoanele fizice ce nu au realizat venituri, dar au dorit să fie asigurate social și au depus formularul 604, ce își mențin opțiunea de a fi asigurate, nu depun Declaraţia unică, formularul inițial păstrându-și valabilitatea.

Pentru anii următori, presupunând că nu se modifică legislația, persoanele aflate în sfera Declarației unice vor depune această declarație până pe data de 15 martie pentru anul în curs pentru a avea calitate de asigurat în acest an. Plata impozitului și a asigurărilor sociale pentru veniturile anului trecut se va efectua până pe data de 15 martie din anul următor. Prin legea bugetului de stat se pot acorda bonificații pentru plata integrală în avans.

Pentru următoarele categorii de venituri, nu se depune Declarație unică și se revine la stopajul la sursă începând cu luna aprilie 2018, pentru cele la care nu se aplica deja:

 • venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se aplică stopajul la sursă;
 • venituri din arendă;
 • venituri din salarii;
 • venituri din investiții (dividende, dobânzi);
 • venituri din pensii;
 • venituri nete pentru care se aplică norma de venit;
 • venituri din alte surse.

Foarte important! Pentru marea majoritate a veniturilor din alte surse se acordă scutire la depunerea declarației unice și se păstrează obligația depunerii declarației unice pentru câteva astfel de venituri – art. 116 Cod fiscal.

Alte precizări:

 • termenul de depunere al formularului 205 – Declarație privind impozitul reținut la sursă este data de 31 ianuarie din anul următor. Se va aplica cu declarația aferentă anului 2018.
 • salariații, respectiv persoanele ce încasează drepturi de proprietate intelectuală pot solicita direct plătitorului de venit să direcționeze 2% din impozitul pe venit către entități fără scop patrimonial.
 • persoanele ce încasează drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuția la sănătate sau la pensie pentru aceste venituri, dacă au și calitatea de salariat și realizează venituri din salarii.
 • pentru anul 2018, Declaraţia unică se poate depune și în format hârtie. Începând cu Declaraţia unică aferentă anului 2019, aceasta se va depune doar în format electronic.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

4 COMENTARII

 1. Mulțumim frumos pentru articol!
  Îmi puteți spune va rog frumos unde se citește acest aspect in ordonanța de urgenta publicată?
  „””Persoanele fizice care au depus deja Declarațiile de venit formular 200 sau 201 până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune Declaraţia unică.”””

  Mulțumesc.

  • Buna ziua, prevederea este specificata la art. II, alin. (8) din ordonanta:

   „În anul 2018, contribuabilii persoane fizice nu au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în anul 2017, dacă până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au depus la organul fiscal declarația privind veniturile realizate din România – formular 200 sau declarația privind veniturile realizate din străinătate – formular 201. În cazul în care, pentru veniturile realizate în anul 2017, se depune și declarația unică prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, organul fiscal utilizează pentru definitivarea anului 2017 datele declarate în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.”

 2. Buna seara,
  Pentru urmatoarea situatie, se mai depune sau nu declaratia unica?
  > PFA cu norma de venit, norma este sub 22800 deci nu avea obligativitatea depunerii lui 600, insa s-a depus pentru a pastra calitatea de asigurat. Fiind cu norma de venit, baza de calcul se cunoaste, nu se depune nici 200, nici 220, iar decizia de impunere pe 2018 a venit deja (normele cunoscandu-se deja).
  Va multumesc,

 3. OUG 18/2018 spune : CASS-ul pe un an de asigurare pentru cei fara venituri , consta in plata a 10% din salariul minim pe 6 luni . Atit casa de asigurari , cit si circa financiara , nu respecta aceasta si mi-a luat 10% pe 12 luni . Care-i adevarul ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here