Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat pe pagina de facebook că Guvernul a decis să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor cu până la 9 luni pentru persoanele fizice și juridice. 

Ca răspuns Florin Cîțu a scris pe facebook că: Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”. 

Amintim că proiectul guvernului prevede că pe perioada suspendării ratelor, băncile să poată aplica dobândă, urmând ca dobânda să fie eșalonată pe perioadă de 5 ani după cele 9 luni de suspendare.

În acest sens PSD a anunțat că va modifica legea în Parlament astfel încât ratele să poată fi amânate până în septembrie, dar fără a fi puse dobânzi suplimentare.

Astfel, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi, 30 martie că proiectul de lege privind suspendarea rambursării creditelor va fi votat marţi de plenul Senatului, vineri va intra în plenul Camerei Deputaţilor, iar lunea viitoare va fi trimis la promulgare, scrie Agerpres

Sursa citată menţionează şi că proiectul  de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente a depus pe 19 martie, în Parlament.

„Astăzi (luni – n.r.)a fost Biroul permanent la Senat, a fost acest proiect de lege pentru suspendarea rambursării creditelor, este pe ordinea de zi mâine (marţi – n.r.), intră în plenul Senatului la vot. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de miercuri îl va trece pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi vineri avem votul final. Luni trimitem la promulgare proiectul de lege”, a spus Ciolacu la Antena 3, citat de Agerpres

Potrivit Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu acest proiect va fi adoptat rapid de Parlament, pentru că „toate forţele politice doresc această suspendare a rambursării creditelor”.

„Noi am propus suspendarea rambursării creditelor pe şase luni cu dreptul de prelungire totuşi până la 31 decembrie în urma unor discuţii instituţionale avute cu Banca Naţională a României şi cu băncile. Recomandarea BNR a fost de şase luni, nu ştiu de ce Guvernul a venit cu nouă luni, presupun că şi dânşii au avut nişte discuţii instituţionale.(…) Legea noastră este mult mai flexibilă, nu vrem să inventăm apa caldă, ne-am uitat şi pe legislaţia din Marea Britanie şi pe cea din Germania, pe cea din Grecia şi din Ungaria şi este normal ca în această perioadă să fii cât mai flexibil. Nu există condiţionări, să demonstreze cineva că dacă este afectat direct sau indirect, eu nu am mai auzit o asemenea tâmpenie, toată lumea este afectată indirect”, a menţionat acesta.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de PSD, măsura este valabilă atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice şi se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, mai scrie Agerpres.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here