Actul normativ analizat aduce modificări foarte importante Codului fiscal, dar modifică și OG nr. 6/2019 privind unele facilități fiscale, în sensul extinderii perioadei.
Ordonanța intră în vigoare luni 03 februarie 2020.
Principalele modificări aduse sunt:a) Prorogarea unor termene;
b) Modificări foarte importante de structură privind TVA;
c) Modificări punctuale privind impozitul pe profit;
d) Prelungirea unor termene privind depunerea planului de restructurare a datoriilor pentru contribuabilii aflați în sfera OG nr. 6/2019 privind unele facilități fiscale.
Să dezvoltăm aceste modificări. a) Prorogarea unor termene: Termenul pentru depunerea Declarației unice pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, cu scadența la 15 martie 2020, se prorogă până în data de 25 mai 2020 inclusiv. Termenul de plată pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale corespunzătoare Declarației unice ce avea scadența în data de 15 martie 2020 se prorogă până pe data de 25 mai 2020. Depunerea Formularului 230 – Cerere privind destinației reprezentând de până la 3,5% din impozitul pe venit datorat ce putea fi depus până în 15 martie 2020, se prorogă tot până în data de 25 mai 2020. Obligația depunerii declarațiilor informative - formular 392A, formular 392B și formular 393, se suspendă până la data de 31 decembrie 2022. b) Modificări foarte importante de structură privind TVA: În domeniul TVA, sunt transpuse în legislația națională Directiva nr. 1910/2018 și Directiva nr. 475/2019 privind modificarea Directivei nr. 112/2006 privind sistemul comun al TVA, transpunându-se noile condiții privind scutirea la TVA pentru livrări intracomunitare, stocuri la dispoziția clientului și alte modificări punctuale aduse legislației TVA. După cum se cunoaște, procedura stocurilor puse la dispoziția unui client din alt stat membru este recunoscută de legislația din România încă din anul 2007. La fel și alte state membre aplică această procedură. Cu toate acestea, existau și state care nu utilizau procedura stocurilor la dispoziția clientului, cum era Germania. În acest moment, de la 01 ianuarie 2020, toate statele membre utilizează procedura stocurilor la dispoziția clientului. Această procedură înseamnă că o persoană ce deține un cod valid de TVA într-un stat membru, poate să transporte bunuri într-un alt stat membru, pe care să le pună la dispoziția unui client înregistrat în scopuri de TVA într-un alt stat membru, iar acest client să utilizeze periodic din bunurile primite de la furnizor. Potrivit procedurii stocurilor la dispoziția clientului, la transportul bunurilor dintr-un stat membru în alt stat membru, nu se va considera că se realizează o livrare intracomunitară de bunuri sau o achiziție intracomunitară de bunuri. Vor fi declarate livrări intracomunitare de bunuri sau achiziții intracomunitare de bunuri acele bunuri când vor fi utilizate de client. Procedura de stocuri la dispoziția clientului trebuie realizată într-o perioadă de timp de maxim 12 luni de la data transferului. Ordonanța dezvoltă situațiile prin care:- Bunurile nu au fost consumate în celălalt stat membru;
- Bunurile au fost ulterior transferate către o altă persoană decât clientul inițial;
- Bunurile au fost restituite înainte de încheierea perioadei de 12 luni.
