Actul normativ analizat astăzi modifică substanțial și tehnic OUG nr. 114/2018 și aduce modificări punctuale la diverse categorii de acte normative.

Să analizăm modificările considerate de noi cele mai importante:

1) În anul 2020, un punct de amendă pentru nerespectarea reglementărilor privind circulația rutieră este de 145 lei – ordonanța aduce punctul de amendă la același nivel ca în exercițiul anterior.

2) Se modifică procedura de actualizare a accizelor cu rata inflației, având ca perioadă de referință octombrie 2014 – septembrie 2015 – data redactării noului Cod fiscal. Nivelul accizei se publică pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice până pe data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de 31 decembrie a fiecărui an.

Ordonanța prevede în mod expres că se aplică această actualizare începând cu anul 2020. Prin urmare, intră în sfera actualizării și accizele la combustibili recent reduse prin lege.

3) Începând cu data de intrare în vigoare a prezentei ordonanțe, nu mai este permisă detașarea din sistemul privat în sistemul public, pentru ocuparea unor posturi vacante. Ordonanța stabilește încetarea de drept a detașărilor existente din sistemul privat în sistemul public.

Sunt câteva excepții cu privire la detașările din sistemul de apărare sau din sistemul afacerilor externe.

4) Declararea taxei pe activele financiare datorată de instituțiile financiare pentru anul 2019 se va realiza până pe data de 25 august 2020. Diferențele în plus sau în minus se regularizează conform Codului de procedură fiscală.

Ordonanța prevede în mod expres că pentru anul 2020 nu se datorează taxa pe active financiare, nu se calculează și nu se datorează.

Notă: nu este abrogată taxa pe activele financiare, ci doar este suspendată obligația plății pentru anul 2020.

5) Plata pensiei speciale pentru primari prevăzută de Codul administrativ se suspendă până la 01 ianuarie 2021.

6) Operatorii economici ce vând produse către populație prin intermediul automatelor de vânzări primesc o prelungire de 1 an a termenului prin care aceste automate vor avea obligația emiterii bonului fiscal. Aceștia vor avea obligația să se doteze cu automate ce emit și bonuri fiscale până la data de 31 decembrie 2020.

7) Din punctul de vedere al OUG nr. 114/2018, sunt modificate și/sau abrogate foarte multe prevederi cum ar fi: funcționarea fondului de dezvoltare și investiții, programul pentru modernizarea infrastructurii balneare etc.

Ai nevoie de OUG nr. 114/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here