Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pîrjol analizează suspendarea Ordonanţei 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate în sector de pandemia de coronavirus. Declaraţiile au fost făcute la Antena3, citate de Agerpres.
Este vorba despre Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate și pentru modificarea unor acte normative
„Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2, care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente”, a declarat Emil-Răzavn Pîrjol.
Oficialul susţine că în prezent se analizează posibilitatea ca agenţiile să poată emite un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanţelor.
Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare, se doreşte să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans, „va fi un portal în care agenţiile şi toţi operatorii economici, pentru că nu sunt numai agenţiile, agenţiile sunt primele afectate, dar gândiţi-vă şi şi la hotelierii care au încasat în sistemul early booking una-două rate. Şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aceşti oameni au investit în deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astăzi să ne gândim că vor reuşi să ramburseze. Şi atunci ne-am spus: haideţi să încercăm într-un timp cât mai scurt, mă refer la zile, să putem estima totalitatea sumei care astăzi este plătită în avans, atât de clienţi cât şi de agenţii, către alte state, de exemplu. Să avem o imagine clară a sumei şi de acolo să începem să lucrăm pe o eventuală cerere de rambursare„, a explicat Pîrjol.
După această evaluare a sumelor care ar putea să apară săptămâna viitoare, se va începe recuperarea lor din ţările unde au fost plătite aceste avansuri.
În aceste momente se lucrează de câteva săptămâni şi la anumite măsuri fiscale pentru sector, respectiv reduceri de impozite şi taxe, pe care Guvernul intenţionează să le ia în următoarea perioadă, Vedeţi articolul integral pe Agerpres.ro
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României