Ordinul nr. 20797/2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării nr. 20.319/2023 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a finanţării burselor de cercetare, a tipurilor de cheltuieli eligibile, precum şi a modelelor documentelor necesare depunerii, contractării şi monitorizării burselor de cercetare, respectiv a premiilor prin Programul "Henri Coandă" este în vigoare de la 17 iulie 2023.
Potrivit noutăţilor, durata unei burse de cercetare acordate prin prezentul program este de maximum 12 luni. Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate. Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanţării.
Pe parcursul implementării contractului încheiat între autoritatea contractantă şi beneficiar în calitate de contractant, precum şi la finalul perioadei contractuale au loc activităţi de verificare pe baza rapoartelor depuse de beneficiar (organizaţia-gazdă).
La finalizarea bursei de cercetare, în baza rapoartelor transmise de către contractor, autoritatea contractantă va efectua evaluarea şi verificarea financiară finală şi va elabora un raport anual de evaluare.
Bursele de cercetare se acordă competiţional, pe baza unui proiect de cercetare-dezvoltare sau inovare, la solicitarea unui grup format dintr-un mentor şi minimum doi membri ai echipei de proiect care au calitatea de elevi ai învăţământului secundar şi/sau ai învăţământului terţiar nonuniversitar sau studenţi din instituţiile de învăţământ superior acreditate în România, care desfăşoară activităţi de cercetaredezvoltare sau inovare pentru participarea la competiţii tehnico-ştiinţifice internaţionale.
Activitatea de cercetare se desfăşoară cu sprijinul unei organizaţii-gazdă care poate fi o unitate/instituţie de învăţământ şi/sau organizaţie de cercetare publică sau privată din România, care oferă condiţii adecvate de desfăşurare a activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi sprijină participarea elevilor şi studenţilor la competiţii tehnico-ştiinţifice internaţionale, precum şi gestionarea finanţării activităţilor care se desfăşoară în cadrul bursei de cercetare.
Mentorii au calitatea de coordonator ştiinţific al proiectului de cercetare-dezvoltare sau inovare şi sunt responsabili, în raport cu organizaţia-gazdă, de implementarea proiectului şi de atingerea rezultatelor propuse.
Bugetul alocat Programului, în vederea finanţării burselor de cercetare, este de 1.500.000 lei pentru ediţia I din anul 2023. Valoarea unei burse de cercetare este de cel mult 100.000 lei.
Model de Contract de finanţare burse de cercetare prin Programul "Henri Coandă"
