Monitorul Oficial nr. 0217 din 17 martie 2020
OMFP nr. 705 din 11 Martie 2020
Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (390 VIES) „Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare“

Actul normativ analizat reglementează noua procedură de completare și depunere a declarației recapitulative 390 privind achizițiile și livrările intracomunitare – formular 390.

Noul formular se va depune pentru tranzacțiile intracomunitare efectuate începând cu data de 01 februarie 2020.

Noutatea constă în procedura stocurilor la dispoziția clientului din celălalt stat membru, având în vedere transpunerea în legislația națională a directivelor comunitare, prin OG nr. 5/2020, publicată în Monitorul oficial din data de 28 ianuarie 2020.

Astfel, în România, procedura de simplificare a TVA privind stocurile la dispoziția clientului din celălalt stat membru a fost transpusă în legislație din anul 2007. La nivel comunitar, această procedură de simplificare a fost opțională până la data de 31 decembrie 2019, iar de la 01 ianuarie 2020, această procedură de stocuri la dispoziția clientului este obligatorie pentru toate statele membre.

De exemplu, dacă o societate înregistrată în scopuri de TVA în România livrează către o societate din Bulgaria, înregistrată în scopuri de TVA, o cantitate de 500 kg de bunuri la data de 01 februarie 2020, iar societatea din Bulgaria utilizează câte 100 kg de bunuri într-o perioadă de 5 luni consecutive, atunci la momentul transportului bunurilor din România în Bulgaria, nu se va considera o livrare intracomunitară de bunuri.

Se va considera că societatea din România realizează o livrare intracomunitară de bunuri, iar societatea din Bulgaria va realiza o achiziție intracomunitară de bunuri, la fiecare dintre datele de utilizare a bunurilor.

Din punctul de vedere al declarației 390, aceste stocuri la dispoziția clientului se completează în Secțiunea III – Transferul bunurilor . În această secțiune, se declară doar țara și codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Nu se declară cantitatea/valoarea stocurilor ce urmează procedura stocurilor la dispoziția clientului (acestea se vor declara când se consideră realizată livrarea intracomunitară).

www.lege5.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here