Actul normativ analizat astăzi se adresează operatorilor economici ce și-au redus total sau parțial activitatea economică fie datorită unor măsuri impuse de autorități pentru combaterea epidemiei a coronavirusului SARS-CoV-2 (Ordonanța militară 1/2020, Ordonanța militară 2/2020, Ordonanța Militară 3/2020), fie datorită reducerii activității economice în contextul situației din această perioadă.

Certificatul de situații de urgență (CSU) este necesar pentru unii angajatori (nu pentru toți), pentru decontarea șomajului tehnic de către bugetul fondului de șomaj, sau după caz pentru invocarea situației de forță majoră de către întreprinderile mici și mijlocii, având în vedere OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Există două categorii de certificate situații de urgență, astfel:

TIP 1 – ALBASTRU eliberat pentru operatorii economici la care activitatea a fost închisă total sau parțial prin decizia autorităților competente;

TIP 2 – GALBEN pentru acei operatori economici ce și-au redus activitatea, în sensul că încasările din luna martie și următoarele sunt mai reduse cu minim 25% față de media lunii ianuarie și februarie.

Foarte important: ordinul reglementează și formularul unei declarații pe propria răspundere pe care o va completa solicitantul CSU în vederea CSU sub sancțiunea falsului în declarații.

Cum se obține certificatul CSU?

Certificatul se obține în mod exclusiv electronic, accesând platforma:

http://prevenire.gov.ro/

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,
  Suntem o firma de transport ,careia i s-a intrerupt activitatea datorita situatiei de urgenta aparuta.
  Va rog sa-mi explicati cum se trimite electronic cererea pentru obtinerea CERTIFICATULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA.
  Se completeaza manual, se scaneaza si se trimite…unde? sau exista posibilitatea de a-l completa direct pe o platfoma?
  Va mulrumesc
  Marius Oprea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here