Sute de mii de obiecte şi bunuri de patrimoniu ar putea fi introduse într-o bază de date unică, existentă la Ministerul Culturii. Parlamentarii vor să oblige toţi deţinătorii de astfel de bunuri culturale, de la colecţionari persoane fizice, la muzee, case memoriale sau instituţii publice, să trimită Ministerului Culturii lista cu toate obiectele pe care le deţin.

Mai mult, aleşii spun că deşi programul DOCPAT, baza de date de la ministerul Culturii este gratuit pentru orice deţinător, în multe cazuri, instituţiile culturale cer alte fonduri sau fac achiziţii pentru diferite softuri de inventariere informatizată.

Iniţiatorii propunerii legislative privind completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil motivează că având  o evidenţă informatizată, clară, a sutelor de mii de obiecte de patrimoniu, se poate combate traficul ilegal şi vânzarea fără acte a acestora. 

Peste 600 de muzee, colecţii şi case comemorative, dar şi biblioteci, instituţii ale cultelor religioase, arhive şi ONG-uri, persoane fizice şi juridice care deţin obiecte de artă decorativă, de arheologie, artă plastică, documente şi cărţi vechi, filatelie, medalistică, etnografie, numismatică şi din alte domenii, ar fi vizate de aceste modificări ale legii. Toţi aceşti deţinători de bunuri culturale mobile de patrimoniu vor trebui să înregistreze datele obiectelor atât pe suport de hârtie (care constituie documentul oficial), cât şi pe suport electronic.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, ca primă cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici