Tarifele minimale stabilite de Uniunea Naţională a Barourilor intră în vigoare din luna inauarie 2021. Onorariile avocaților nu sunt impuse, ci orientative, astfel că un avocet poate stabili și sume mai mici decât cele ale UNBR.

Principala recomandare este ca ora să fie taxată cu 220 lei, pentru contestarea măsurii suspendării permisului de conducere să fie achitată avocatului cel puțin suma de 1.100 lei, iar pentru un divorț care implică și copii, se poate ajunge chiar și la 5.000 de lei.

Hotărârea UNBR nr. 82/2020 a fost publicată încă din data de 28 iulie 2020, dar intră în vigoare la începutul anului 2021.

Cele două categorii ale tarifelor sunt onorariul orar și onorariul fix.

Onorariul orar – se aplică în cauzele complexe în care avocatul nu poate anticipa, de la început, volumul de muncă ce urmează a fi prestat. Acest onorariu poate fi stabilit în funcție de:

  • cheltuielile de funcționare;
  • experiența avocatului;
  • reputația avocatului, etc.

Onorariul minim orar recomandat este de cel puțin 220 de lei pe oră. Conform UNBR, estimarea s-a făcut în baza unor date publice, deoarece nu exista altfel de studii care să reflecte cheltuielile avocaților.

De exemplu, pentru notificări, adrese sau corespondență, se recomandă un tarif orar de cel puțin 330 de lei. Un alt exemplu, asistarea sau reprezentarea unei părți în cadrul unui proces de mediere, ar presupune un onorariu de cel puțin 440 de lei pe oră.

Onorariu fix sau forfetar – se aplică în cazurile în care avocatul poate determina în prealabil volumul de muncă necesar pentru prestarea unui serviciu. Conform UNBR, cel mai des e folosit acest tip de onorariu în cauze având un conținut patrimonial, prin stabilirea procentuală a onorariului, raportată la valoarea litigiului.

Onorariile fixe variază în funcție de activitatea concretă:

  • Activități de obținere a apostilării actelor / traduceri legalizate – 330 lei;
  • Asistarea sau reprezentarea părții la mediere /conciliere / negociere – onorariu orar sau 440 lei ședința;
  • Asistarea/reprezentarea părții în fața instituțiilor publice (altele decât instanțe / parchete / poliție) sau altor persoane de drept privat – 440 lei;
  • Cereri de strămutare – 440 lei;
  • Cereri de recuzare – 330 lei;
  • Consultațiile juridice, redactare de acte juridice tranzacții /contracte civile / acte adiționale / statute și acte constitutive pentru înființarea unor persoane juridice – onorariu orar, dar nu mai puțin de 440 lei
  • acțiuni în grănițuire (proceduri contencioase) – 2.200 lei, dar în cazurile în care cuantumul prejudiciului/litigiului trece de 1.000.000 lei – 20.000 lei onorariul, sau 1% din valoarea litigiului

Onorariul mixt – onorariul orar se poate combina cu cel procentual, sub forma unui tarif fix.

Art.IX – Onorariile minimale de recomandare din prezentul tablou sunt stabilite având în vedere o medie a timpului alocat pentru fiecare activitate sub forma unui onorariu forfetar. Această modalitate de determinare nu exclude posibilitatea ca avocații să stabilească pentru activitățile pe care le prestează onorarii prin raportare la onorariul orar.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here