Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care obligă partidele, federaţiile sportive, organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică, dar și orice instituție sau autoritate care utilizează sau administrează fonduri de la buget, să se supună prevederilor privind liberul acces la informaţii de interes public. Inițiativa legislativă care a modificat Legea  nr. 544/2001 extinde categoria instituţiilor care se supun rigorilor accesului liber la informaţii de interes public:

Art 2., alin a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost modificat după cum urmează:

“Prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorităţi publice centrale sau locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar, precum şi orice operator sau operator regional, astfel cum aceştia sunt definiţi în Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”

Proiectul legislativ a fost respins inițial la Senat, dar a fost adoptat în forul decizional, Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here