În Monitorul Oficial nr. 187/2013 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Ordonanţa se adresează tuturor celor ce desfăşoară activitate în sfera jocurilor de noroc şi aduce ca elemente de noutate două situaţii:


a)
Se înfiinţează Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc, instituţie cu personalitate juridică, ce preia atribuţiile de autorizare/licenţiere a operatorilor economici din sfera jocurilor de noroc. Această instituţie are dreptul să licenţieze operatorii economici interesaţi începând cu 15.04.2013;

b)
Se suplimentează categoria jocurilor de noroc permise de lege cu jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune, ocazie cu care se modifică OUG nr. 77/2009 privind autorizarea jocurilor de noroc.

Despre Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc

• Oficiul are sediul în incinta Ministerului Finanţelor Publice, Str Apolodor, nr 17, Sector  5, Bucureşti;

• Prin organigramă se permite ocuparea unui număr de maximum 200 de posturi, prin transferul actualului personal din structura de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Oficiul  este condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat;
• Prima atribuţie a Oficiului este: “coordonează aplicarea unitară, corectă şi nediscriminatorie a dispoziţiilor legale în vigoare în domeniul jocurilor de noroc”.

Despre jocurile bingo desfăşurate prin intermediul reţelelor de televiziune

• Aceste jocuri sunt din nou recunoscute ca jocuri de noroc, ce se pot desfăşura pe teritoriul României, prin intermediul reţelelor de televiziune;

• Dotarea tehnică trebuie să fie avizata de Biroul de Metrologie Legală, iar sistemul informatic central trebuie conectat la Oficiul pentru Jocurile de Noroc, recent înfiinţat;
• Dotarea minimă pentru solicitant trebuie să fie:  sistem computerizat de înregistrare, stocare, omologare şi raportare contabilă a taxelor de participare colectate, compus din server, sistem pentru securizarea transmisiilor, calculatoare pentru urmărirea taxelor de participare colectate, sistem de transmisie de date “internet, radio, telefon sau similare”.

Taxe şi garanţii pentru organizatorul jocului bingo prin intermediul sistemelor de televiziune

• Garanţia pentru neplata obligaţiilor bugetare este de 1.000.000 lei;

• Taxa anuala de licentiere este de 300.000 lei;
• Taxa anuală de exploatare este de 5% din încasările efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puţin de 500.000 lei.

Actul normativ poate fi consultat pe Lege5.ro – noul soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here