Ieri au fost publicate în Monitorul Oficial actele normative care stabilesc valorile tichetelor de masa şi de creşă, aplicabile din această lună. Astfel, valoarea maximă a unui tichet de masă va fi de 15.18 lei (15,09 lei anterior), iar valoarea tichetului de creşă va ajunge la 450 de lei (440 lei anterior).

Tichetele de masa

Potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 1618/2018, pentru semestrul I al anului 2018, începând cu luna mai, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, nu poate depăși cuantumul de 15,18 lei.

Utilizarea tichetelor de masă. Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate. Tichetele de masă pe suport hârtie și pe suport electronic pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective.

Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană.

Tichetele de creşă

Ordinul Ministerului Muncii nr. 1619/2018 stabileşte că, pentru semestrul I al anului 2018, începând cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor pct. 6.1 și 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificările ulterioare, este de 450 lei.

Utilizarea tichetelor de creşă. Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul salariatului. Tichetele de creșă pot fi utilizate în relația cu creșele cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective. Se interzice acordarea unui rest de bani la tichetul cadou/tichetul de creșă.

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here