Începând de la 1 iunie 2015, se va aplica reducerea TVA la 9 % pentru toate alimentele, după ce marţi a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care reglementează această măsură. Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 pentru modificarea Codului fiscal a fost aprobată de Guvern la începutul acestei luni şi stabileşte cota redusă de taxă pe valoarea adăugată pentru livrarea următoarelor bunuri:
- alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal;
- animale și păsări vii din specii domestice;
- semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor;
- produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele.
Conform actualelor reglementări legislative, se prevede TVA de 9 % doar pentru produsele de pâine şi de panificaţie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri), pentru făina albă, semialbă şi neagră de grâu şi făina de secară.
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 asupra Codului fiscal (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
Sursa foto: Lege5.ro
În plus, OUG nr. 6/2015 reglementează cota redusă de TVA de 9% şi pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
Aceste măsuri sunt în concordanţă cu Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2014-2016 care prevede, printre alte măsuri fiscale, și reducerea taxei pe valoarea adăugată, iniţial astfel:
- reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu data de 1 ianuarie 2016;
- reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 18%, începând cu data de 1 ianuarie 2018;
- reducerea TVA la 9% pentru carne, peşte, legume şi fructe.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!