Noi autovehicule vor fi scutite de la plata timbrului de mediu, potrivit Legii nr. 37/2014 — dată pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 9/2013.
Legea nr. 37/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 255/2014 şi va intra în vigoare în data de 11 aprilie 2014.
Noul act normativ prevede că nu se va plăti timbrul de mediu în cazul autovehiculelor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor şi în cazul autovehiculelor transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice.

PENTRU CE AUTOVEHICULE NU SE PLĂTEŞTE TIMBRUL DE MEDIU?

Exceptând noile autovehicule pentru care nu se va plăti timbrul de mediu (începând din 11 aprilie 2014), să vedem ce alte autovehicule mai sunt exceptate, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 9/2013.

Astfel, în actul normativ se prevede că sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

 care aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, dar şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic (care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării noastre);
 special modificate pentru a fi conduse de persoanele cu handicap, dar şi pentru a prelua şi transporta persoane cu handicap grav sau accentuat;
 destinate să fie folosite de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri;
 destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, cele speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, cele speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor.
Totodată, timbrul nu se plăteşte dacă autovehiculele sunt:
 încadrate în categoria vehiculelor istorice;
 acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;
 confiscate sau intrate în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit;
 destinate competiţiilor sportive;
 dobândite prin moştenire.

OBLIGAŢIA DE PLATĂ A TIMBRULUI DE MEDIU

Potrivit articolului 4 din OUG nr. 9/2013, obligaţia de plată a timbrului de mediu intervine o singură dată, după cum urmează:
 la prima înmatriculare în România;
 la reintroducerea autovehiculului în parcul auto naţional (dacă la momentul scoaterii din parcul auto naţional i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului);
 cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat pentru care nu s-a plătit taxa specială, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante;
 cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia celor pentru care s-a dispus în instanţă restituirea/înmatricularea fără plata taxei speciale, taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante.

RECUPERAREA ÎN INSTANŢĂ A TIMBRULUI DE MEDIU

Potrivit unei analize a Mădălinei Moceanu – unul dintre consultanţii LegeStart –, dispoziţiile OUG nr. 9/2013 sunt contrare dispoziţiilor art. 110 T.F.U.E. în ceea ce priveşte autoturisimele de ocazie achiziţionate din alte state membre în vederea punerii acestora în circulaţie în România, întrucât au drept efect favorizarea vânzării vehiculelor de ocazie naţionale exceptate de la plata timbrului de mediu, descurajându-se în acest mod importul produselor similare a altor state membre, aspect pe care jurisprudenţa CJUE l-a sancţionat în alte cauze.
Prin urmare, persoanele care intentează un proces pentru restituirea timbrului de mediu au şanse ridicate să câştige.
RESTITUIREA TAXEI AUTO ÎN URMA CONTESTĂRII LA TRIBUNAL

Recent, Guvernul a stabilit cum se vor restitui banii plătiţi de şoferi pentru taxa pe poluare pentru autovehicule şi pentru taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Restituirea acestor taxe este posibilă doar în cazul în care există hotărâri judecătoreşti în acest sens.
Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2014 stabileşte că plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
Mai multe informaţii găsiţi în articolul “Cum se restituie taxa auto în urma contestării la tribunal?”.
Foto articol: FreeImages.com

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here