OUG nr. 25/2018, în vigoare din 30 martie 2018, simplifică procedura de restituire a taxei auto, în sensul că aceasta se va face doar în baza unei cereri depuse de persoana ce are dreptul la restituire. Astfel, nu vor mai fi necesare dovada plăţii, respectiv copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Anterior, OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, stabilea că, la cererea de restituire se anexează:

 • în original sau copie, documentul doveditor al plăţii taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz;
 • copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

De acum însă, prin modificările introduse de OUG nr. 25/2018, aceste documente nu vor mai fi necesare. În cererea de restituire vor fi înscrise, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei.

Organul fiscal central va verifica, în baza de date deținută sau la care are acces, plata efectuată de către contribuabil reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și informațiile privind deținerea în proprietate a autovehiculului și informațiile referitoare la înmatricularea acestuia, indicate în cererea de restituire.

Ai nevoie de OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

12 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Astazi am fost la ANAF Pitesti si mi s-a transmis ca nu este “nimic scris catre functionarii de la ghiseu”, probabil dorea sa-mi spuna ca nu sunt publicate normele metodologice!!!

 2. Bună!Eu am platit taxă de poluare in 2007-2008.Am cistigat prin tribunal,Mi s-a restituit doar 2 transe una in 2015 si una in 2016.Oare cind o sa primesc restul banilor?Sau sa apelez la un executor?

  • Da si eu la fel… nu am primit banii cu tot cu hotărâre .Eu cred ca trebuie sa ne îndreptăm spre parchet si sa facem plângere penala

 3. Eu am fost astăzi la ANAF sa depun cererea fără a avea și copii după documente. Mi s-a spus ca încă nu au apărut și normele prin care se poate face acest lucru. Cu alte cuvinte nu au scos modelul de cerere la care nu mai este nevoie sa atașezi copii după documente. O aberație!

  • Am fost si eu dar in cerere se specica sa completezi seria cărții autoturismului cat și a mașinii .Dar de unde sa luam acele serii daca nu mai am copii acestor acte, nu este logic ca le as fi depus o data cu cererea daca le aveam ?
   De ce au mai pus aceea rubrica cu seriile ?

 4. Domnilor am fost la anaf Pitesti in fiecare săptămână de când sa dat ordonanța de guvern pentru restituirea taxi auto fara certificat auto si carte. A trecut o lună jumate si doamnele de la ghiseu cer toate actele posibil spunând că nu au primit nimic. Mi-am luat inima in dinti si am sunat la ministerul finanțelor si ce de acolo si spun ca sa dat drumul sa se primească de câ o cerere facuta catre anaf.Si sa ma duc la un superior a doamnelor de la ghiseu. Asa e in judetul Arges fiecare functionar face ce vrea ?

 5. În speranța că acest site este administrat de cineva vin și eu cu o întrebare sau mai bine mă repet cu întrebarea lui Vasile: Dacă s-a depus dosarul complect mai este nevoie să mă prezint iar cu noul model de cerere să o depun din nou? Menționez că dosarul l-am depus anul acesta prin aprilie. Sper să mi se răspundă că aici nu văd decât întrebări.

 6. Eu am depus cererea de restituire de taxa de timbru in octombrie anul trecut. Nu mi s-a virat nimic, desi am colegi care au depus cerea anul acesta si au primit deja banutii

 7. Si eu am depus actele la ANAF sector 1 dar n-am primit nimic. Cum asi putea afla ceva despre starea situatiei. Mai trebuie sa trimit cerera actuala? Rog raspuns. Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here