20 Februarie, 2018

OFICIAL. Recuperarea zilelor de 27 şi 31 decembrie şi 3 ianuarie începe din această săptămână!

Guvernul a hotărât în şedinţa din 11 decembrie să acorde bugetarilor trei zile libere suplimentare.

Iar astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 965/2013 pentru stabilirea zilelor de 27 şi 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014 ca zile libere.

Actul normativ prevede că recuperarea zilelor de 27 şi 31 decembrie va fi făcută în 14 şi 21 decembrie. Alternativa pe care o au la dispoziţie instituţiile publice este prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 24 decembrie.

Ziua de 3 ianuarie va fi recuperată în 11 ianuarie. Însă instituţiile publice au la dispoziţie şi alternativa prelungirii corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie.

În ceea ce priveşte sectorul privat, prevederile actului normativ se pot aplica în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel.

În acest an, prima şi a doua zi de Crăciun (25 şi 26 decembrie) vor pica miercuri şi joi, iar primele două zile ale anului 2014 vor pica la fel. În Codul muncii, acestea sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

EXCEPŢII

Potrivit Hotărârii nr. 965/2013, în zilele de 27, 31 decembrie şi 3 ianuarie se va lucra la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

În zilele amintite în paragraful precedent, personalul din cadrul Trezoreriei Statului îşi va desfăşura activităţile stabilite prin normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2013.

De asemenea, vor lucra şi magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 27 şi 31 decembrie 2013 şi în data de 3 ianuarie 2014, dar şi participanţii în aceste procese.

Acelaşi lucru este valabil pentru personalul din cadrul Fiscului cu atribuţii în administrarea veniturilor cuvenite bugetului consolidat al statului.

Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu