Ordinul nr. 1887/2017, publicat ieri în Monitorul Oficial, stabileşte pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intra-UE cu bunuri în anul 2018. Potrivit actului normativ, anul următor pragurile Intrastat sunt de 900.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri și, respectiv, 900.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri.

De reţinut că operatorii economici care în cursul anului 2017 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri și, respectiv, introduceri de bunuri, depășește valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie să completeze și să transmită la Institutul Național de Statistică declarații statistice Intrastat începând cu luna ianuarie 2018.

Ordinul mai prevede că, în cursul anului 2018, pot deveni furnizori de date Intrastat și alți operatori economici, care realizează schimburi intra-UE de bunuri, a căror valoare cumulată de la începutul anului depășește pragurile Intrastat pentru anul 2018. Acești operatori economici trebuie să completeze și să transmită declarații statistice Intrastat începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2018 a expedierilor și/sau a introducerilor intra-UE de bunuri depășește pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele două fluxuri, expedieri și, respectiv, introduceri de bunuri.

La data intrării în vigoare a acestui ordin (28 noiembrie 2017) se abrogă Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1.302/2016 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intracomunitar cu bunuri în anul 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.005 din 14 decembrie 2016.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here