22 Februarie, 2020

OFICIAL: O parte din contribuțiile sociale pentru persoanele cu handicap, angajații part-time și IT-iști, suportate de la bugetul de stat

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță prin care angajații din IT, cei cu contracte pentru activități cu caracter sezonier, precum și pentru salariații persoane cu dizabilități, încadrate cu handicap grav sau accentuat, vor avea diferența de CASS suportată de la bugetul de stat, astfel încât veniturile lor să nu scadă, conform Legii salarizării, ci să rămână la nivelul lunii decembrie 2017. Ordonanța de urgență nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare a şi fost publicată în Monitorul Oficial, fiind în vigoare din 8 februarie.

Astfel, începând cu luna ianuarie 2018, angajații care au contract individual de muncă cu timp parțial vor avea reținute contribuțiile de asigurari sociale și asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferența până la nivelul contribuțiilor aferente  salariului minim pe economie va fi suportată în numele angajatului de instituția bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat. Condiția este majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din decembrie 2017, având în vedere  transferul sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Persoanele care desfășoară același tip de activitate, dar sunt angajate în instituții publice, nu beneficiază de această scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

De asemenea, pentru persoanele aflate în concediu medical și cu indemnizație de șomaj, contribuțiile de asigurări sociale vor fi calculate în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana (indemnizația de șomaj), nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum era prevăzut până acum. Astfel, pentru acești angajați, baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

CES și Ministerul Justiției au avizat proiectul de ordonanță, dar au avut unele critici, care s-ar putea concretiza, pe viior, în sesizări de nerespectare a Constituției. În avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”, apoi că “Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, se mai arată în proiectul ordonanței.

În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 3/2018, vor fi emise norme pentru aplicare, pe care le va adopta președintele ANAF.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu