Legea nr. 249/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor intră în vigoare la 27 iulie 2023. 

Potrivit legii, pensia anticipată va putea fi cerută cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de către cei care au stagiul complet de cotizare doar în profesia de avocat. Legea 72/2016 prevede în prezent că pensia anticipată poate fi cerută doar de cei care au depășit cu cel puțin cinci ani stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.

De asemenea, potrivit noiii legi, cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării aplicate şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.

Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here