Începând din data de 1 ianuarie 2014 se vor schimba unele prevederi ale Codului fiscal referitoare la condiţiile de încadrare în categoria microîntreprinderilor şi la baza de impozitare a acestora.
Noile modificări sunt introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013 – publicată în Monitorul Oficial nr. 703/2013.
De-acum, microîntreprinderile vor putea să obţină venituri din consultanţă şi management.
Astfel, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se va aplica dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management va fi de până în 20% din total.
În cazul în care se obţin venituri de acest fel de peste 20% din total, microîntreprinderile vor ieşi din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor şi vor plăti impozit pe profit.
Atenţie! Potrivit prevederilor legale aflate încă în vigoare, NU intră sub incidenţa sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice române care desfăşoară activităţi de consultanţă şi management.

BAZA DE IMPOZITARE

De asemenea, Ordonanţa de urgenţă nr. 102/2013 mai prevede şi schimbări la baza de impozitare a microîntreprinderilor.
Astfel, din baza impozabilă vor fi scăzute:
• veniturile din diferenţe de curs valutar;
• veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
• valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
În acelaşi timp, în baza impozabilă se introduc:
• valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
• în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.
Potrivit prevederilor noului act normativ, modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua ,
    am rugamintea sa-mi spuneti ce am de facut acum daca la data de 01.02.2013 nu am trecut obligatoriu la statulul de minrointrprindere conf ORG102/2013, desi indeplinineam conditiile legale impuse. Am stiut din anii anteriori ca pentru a fi micro.. era o conditie : “sa ai cel putin 1 salariat’ iar acest lucru m-a derutat si cand am citit in ordonanat care se referea la aceata conditiile specificand ” indiferent de numarul de salariati” . Nu mai conteaza din ce motiv nu am facut ce era legal de facut , dorinta mea este ca macar acum sa repar gresala facuta si am rugaminatea sa ma sfatuiti ce este mai bune de facut.

    Multumesc anticipat,
    OLGA NEGRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here