Printre multiplele modificări aduse de un recent act normativ, există şi o nouă prevedere care stabileşte că autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Această măsură a fost luată de oficialităţi pe fundalul creării unei discriminări între beneficiarii excepţiei şi cei obligaţi la plata timbrului.

Ce se ştia, ce s-a schimbat?

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial nr. 119/2013, stabilea o serie de situaţii în care timbrul nu trebuia achitat, printre acestea numărându-se şi cazul în care autovehiculele erau obţinute prin partaj.

partaj
Sursa foto: Lege5.ro

Însă, în momentul lansării proiectului de ordonanţă care a adus modificări la Codul fiscal, dar şi la OUG nr. 9/2013, guvernanţii au considerat că din cauza acestei prevederi “s-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second hand din spaţiul comunitar în coproprietate, anterior înmatriculării acestuia coproprietarii făcând partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehiculului respectiv“.

În acest contex se ajungea la apariţia unei discriminări între beneficiarii excepţiei şi cei obligaţi la plata timbrului, dar erau aduse şi prejudicii bugetului general consolidat. Acestea sunt motivele susţinute de autorităţi pentru abrogarea prevederii, prin OG nr. 16/2013.

O veste bună – vor primi ecotichet şi persoanele juridice

O altă modificare vizează includerea persoanelor juridice în categoria beneficiarilor de ecotichet. Astfel, dacă înainte, beneficiau de această facilitate persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi, de acum şi persoanele juridice sunt incluse în prevedere.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a art.15 (al OUG nr. 9/2013), iar în dreapta forma nouă a acestuia (după aplicarea prevederilor OG nr. 16/2013).

(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5 Online. Alege un abonament de AICI!)

partaj2
Sursa foto: Lege5.ro

Ecotichetul are o valoarea nominală de 12.000 lei şi se suportă din bugetul Fondului pentru mediu. Acesta se acordă pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here