Începând cu următorul an şcolar, înscrierea elevilor pentru a frecventa orele de religie se va face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, potrivit unui act normativ publicat ieri în Monitorul Oficial.

Legea nr. 153/2015 modifică art. 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, stabilind că elevii majori şi părinţii/tutorii elevilor minori care nu vor să facă ora de religie nu vor mai fi obligaţi să completeze o cerere în acest sens, aşa cum este reglementat la ora actuală. Aceste solicitări vor fi făcute doar de către cei care doresc să studieze disciplina.

În plus, potrivit noilor dispoziţii, schimbarea opţiunii de a studia orele de religie se va face tot prin cerere scrisă. În cazul în care elevul nu frecventează orele, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Discuţii mai vechi

Vă reamintim faptul că, în luna noiembrie a anului trecut, Curtea Constituţională a decis că prevederile din Legea Educaţiei, referitoare la acest subiect, sunt neconstituţionale. La momentul respectiv CC  a anunţat admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispozițiilor Legii învățământului nr. 84/1995 și ale Legii educației naționale nr.1/2011.

Potrivit art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învăţământului, la solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Menţionăm faptul că acest act normativ a fost abrogat pe 9 februarie 2011 şi înlocuit de Legea educației naționale nr. 1/2011. Art.18 alin.(2) al Legii educaţiei preia textul de reglementare prezentat mai sus, însă cu o modificare – cererea poate fi completată şi de elevul major, nu doar de către părinţi sau tutore.

Notă: În caseta foto puteţi vedea compararea versiunii acestui paragraf la date diferite (stânga – forma veche, din Legea învățământului nr.84/1995, dreapta – forma nouă, din Legea educației naționale nr.1/2011). Atenţie: Funcţia „Compară consolidări” este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

religie

Sursa foto: Lege5 Desktop

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here