23 August, 2019

OFICIAL: Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă după noi reguli

Începând din 27 august, au intrat în vigoare o serie de noi prevederi referitoare la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, introduse prin Hotărârea Guvernului nr. 685/2015. Actul normativ de bază privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului este OUG nr. 111/2010, ce a fost modificată anul trecut.

În acest sens, o persoană fizică aflată în perioada de indemnizație pentru creșterea copilului, ce a realizat venituri impozabile în această perioadă, nu mai este sancționată cu suspendarea plății indemnizației, dacă valoarea veniturilor realizate este mai mică de 6 ori Indicatorul Social de Referință (ISR).

În anul 2015, valoarea ISR este de 500 lei, iar valoarea maximă a veniturilor realizate ce nu suspendă plata indemnizației este de 3.000 lei.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv HG nr. 685/2015, aduce câteva modificări în procedura efectivă de acordare a indemnizației, respectiv:

 • cererea de acordare a indemnizației și documentele doveditoare se depun cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea concediului;
 • pentru stabilirea nivelului indemnizației, se iau în considerare veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare celei în care a avut loc nașterea copilului;
 • dacă persoana fizică realizează venituri din mai multe surse, pentru a beneficia de indemnizație trebuie să prezinte dovada suspendării a cel puțin uneia dintre activități;
 • hotărârea prezintă situațiile în care persoana îndreptățită a participat la cursuri preuniversitare, universitare, postuniversitare, perioadă ce se consideră stagiu de cotizare.

Ai nevoie de Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Anonim
  decembrie 29 2015

  Pe bune?daca nu am studii superioare nu ma incadez in cerintele noii legi?

 • Răspunde
  Paula
  martie 16 2016

  Buna ziua,
  daca am plecat de la vechiul loc de munca pe 4 ianuarie 2016, (adica am incheiat contractul de munca) si am inceput la noul loc de munca cu 29 Februarie 2016 inclusiv, urmand sa nasc in Noiembrie, voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?Multumesc!

 • Răspunde
  ada
  martie 30 2016

  Eu am nascut in mai 2015 si am optat pentru 1 an datorita plafonului mic stabilit prin lege. Daca intra in vigoare noua lege am si eu dreptul sa schimb cererea si sa continui sa stau acasa pana la doi ani? Din pacate trebuie sa ma intorc la munca in aprilie 2016 cand face bebe 11 luni. Daca pentru mamele care au nascut in 2015 si ales sa stea acasa 2 ani se recalculeaza suma primita, de ce sa nu se dea posibilitatea si celorlalte mame sa reintre in CO pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului? Daca legea se aplica din iulie as putea sa fac cerere de reintrare in CO pentru inca 10 luni pana creste si bebe suficient pt a merge la cresa? Cred ca multe mame sunt in asentimentul meu!

Scrie un comentariu