20 Ianuarie, 2020

MEMENTO: Indemnizaţia pentru creşterea copilului, plafonată de luna viitoare

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului va fi plafonată din luna septembrie a acestui an, după ce în Monitorul Oficial a fost publicat un act normativ în acest sens. Valoarea maximă a acestui ajutor a fost stabilită la 8.500 de lei.

Până în 2016, indemnizația pentru creșterea copilului s-a stabilit la 85% din media veniturilor nete lunare realizate de părinte, în cele 12 luni anterioare nașterii copilului, dar nu mai mult de suma de 3400 lei. Prin Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 a fost eliminat plafonul maxim, iar perioada de eligibilitate a fost extinsă de la 12 luni în ultimul an la 12 luni în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului.

Începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, prin modificările aduse de OUG nr. 55/2017, indemnizația lunară pentru creşterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8.500 lei.

De ce va fi plafonată indemnizaţia?

Potrivit expunerii de motive, modificările din 2016 au condus la creșterea numărului de beneficiari, dar și a cuantumului indemnizației și, implicit, la creșterea cheltuielilor bugetare. Totodată, s-a observat o creștere a nivelului de eroare în declararea veniturilor pe baza cărora se stabilește cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului.

Astfel, se invocă necesitatea menţinerii deficitului bugetar de 3%, bugetul alocat pe 2017 care nu poate acoperi necesarul de 3,4 miliarde lei şi faptul că, în absența acestei măsuri ar trebui ajustate alte beneficii de asistență socială ale căror cuantumuri nu sunt la un nivel ridicat și care ar afecta un număr de peste 2 milioane de persoane, față de 1.100 de persoane cât ar fi afectate prin plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu