Legea nr. 2/2017, publicată ieri în Monitorul Oficial nr. 36/2017, modifică Codul fiscal și aduce o măsură mediatizată, respectiv sunt scutite de plata impozitului pe venit pensiile cu valoare de până la suma de 2000 lei. Această măsură este aplicabilă fiscal ca un plafon neimpozabil pentru veniturile din pensii.

De asemenea, legea prevede că persoanele ce obțin venituri din pensii sunt în sfera contribuabililor asigurați în sistemul de sănatate însă plata contribuției la sănatate se face de la buget. Practic, o persoană pensionată este asigurață în sistemul de sănatate  iar pentru venitul din pensii nu se reține contribuția la sănătate (CASS) .

În ce privește situația rezidenților români ce se află în străinătate care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilater ale  de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală – maternitate, în temeiul legislaţiei  interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României, şi fac dovada valabilităţii  asigurării, în conformitate cu procedura stabilită  prin ordin comun al preşedintelui ANAF şi al  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări  sociale de sănătate – se modifică doar prevederea privind autoritățile ce aprobă ordinul cu documentele justificative.

Când intră în vigoare legea?

Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi  completările ulterioare, dispoziţiile prevăzute în prezenta lege se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv pentru pensiile aferente lunii februarie 2017.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. LA PENSIILE SUB O 1000 RONI CUM NE DESCURCAM,? AM FOST SUDOR ! O PROBLEMA DE SANATATE CU HANDICAP . LEGEA 448 2006 PERSOANA ADULTA,HANDICAP ACCENTUAT 1.COD BOLA G40 O DEMNIZATIE DE 274 RONI SE FAC MODIFICARI? PRIMESC DOR MIJLOCUL DE TRANSPORT GRATUIT.PT MINE ALTE DREPTURI NU EXISTA !,SINGURUL ESTE CARDUL EUROPEAN ,UNDE MI FERIFIC SANATATEA AJUTATA DE SORA MEA IN DIASPORA IN ROMANIA MOR ,FARA BANI NU PRIMESC NIMICA..SUNT CU HANDICAP DEFINITIV PROBLEMA ESTE ACCENTUATA DE CAND AM NASUT COPILU. MISA U PUS FEL DE FEL DE DIAGNOSTIC AM FACUT REZONANTA MAGNETICA ,SI AM UN FOCAR LA PARTEA STANGACU OCHIUL STING SUNT MIOPA ,HEPATITA C,HERNIE DE DISC,BOLILE REOMATICE ; ACTROZA ,COCXSATROZA…PROBLEMA DECLANSATA ESTE ; AM NASCUT CU FEMEIA DE SERVICI A SPITALULUI.,10 ORE AM STAT PANA MI A PUS O INTRABARE MEDICUL GENECOLOG ,A FOST GREU.

  2. Punctajul meu de pensie este 1,36494. La valoarea punctului de pensie de 1.1oo m o pensie de 1502 lei . Va rog respectuos sa-mi raspunde-ti daca de la datav de 01 sept 2019 pot beneficia de ajutorul de 25 % din pensia sotului decedat — Va multumesc foarte mult –

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here