Actul normativ analizat astăzi, OpANAF nr. 210/2017, aduce o singura măsură importantă, dispunând abrogarea ordinului ce introduce în legislație formularul 088 – Declarație pe propria răspundere pentru justificarea capacității economice de a efectua activități în sfera TVA. Astfel, depunerea formularului 088 a fost abrogată începând cu 1 februarie 2017.

Desigur, acest formular nu a fost adoptat prin inițiativa unei simple persoane, condiționările pentru înregistrarea în scopuri de TVA sunt impuse de art. 316 alin. (9) din Codul fiscal. Prin urmare fie trebuie modificat și Codul fiscal dacă se dorește eliminarea în totalitate a acestor condiționări, fie vor fi alte criterii analizate de autorități la înregistrarea în scopuri de TVA.

Potrivit unui comunicat de presă emis la sfârşitul săptămânii trecute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, din analiza realizată de ANAF a procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că,pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv 010, 098 și 099 şi că, pe de altă parte, ANAF deține deja sau poateobține prin schimbul de date cu alte instituţii o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice.

„Pentru a evita blocarea activităţii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor şi asigurarea continuităţii activităţii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum şi aplicaţiile informatice.”, se mai precizează în document.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here