În urmă cu puţin timp, a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care stabileşte aplicarea cotei redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă şi all-inclusive. Măsura, inclusă în proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal, a fost aprobată de Guvern în urmă cu o săptămână.

Reglementările legislative în vigoare până la publicarea H.G. nr. 20/2015 stabileau aplicarea cotei de TVA  de 9% doar pentru cazarea simplă şi cazarea cu mic dejun.

Reamintim faptul că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, O.U.G. nr. 84/2014 a completat Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 cu un nou articol, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică poate fi:

  • cazare fără mic dejun
  • cazare cu mic dejun –  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun
  • cazare cu demipensiune –  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei
  • cazarea cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei
  • cazare cu „all-inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror alte servicii de agrement turistic

Definirea de către legislaţia specifică în domeniul turismului a noţiunii de cazare a avut drept consecinţă aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, motiv pentru care era necesară corelarea acestora cu prevederile din Normele Codului fiscal. Actul normativ, publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 46/2015, pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (alin. (6) al pct. 23 din titlul VI „Taxa pe valoarea adăugată”), reglementează această corelare.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here