Vă prezentăm, în materialul de faţă, normele care stabilesc paşii de urmat de către părinţi sau reprezentantul legal pentru obţinerea unei zile lucrătoare libere pe an în vederea îngrijirii sănătăţii copilului, măsură reglementată prin Legea nr. 91/2014.

Astfel, potrivit Normelor metodologice, pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă, părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să depună o  cerere la angajator cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic. Cerea are următorul format:

cerere_ingrijire_copil1

La aceasta se vor ataşa:

  • o copie a documentului din care să rezulte calitatea de părinte/reprezentant legal al copilului
  • o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte/reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.

Referitor la vizita la medic, aceasta poate fi efectuată în sistemul public de sănătate sau în sistemul privat.

Actul normativ mai stabileşte că, după efectuarea controlului medical, părintele are obligaţia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conţin rezultatul controlului medical. Pe baza acestora, medicul de familie al copilului eliberează o adeverinţă, din care rezultă efectuarea controlului medical.

Atenţie! În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie va elibera şi o scutire medicală pentru copil.

Ziua lucrătoare liberă acordată se justifică prin depunerea la angajator a adeverinţei eliberate de către medicul de familie fără perceperea de taxe, în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia.

adeverinta_ingrijire_copil1

Ai nevoie de Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului? Poţi cumpăra actul la zi,în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here