Legea nr. 17/2021 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale este în vigoare de la 17 ianuarie 2022.

Cea mai importantă modificare se referă la vîrsta copiilor primiţi la creşă. Noua lege prevede că acum creşele oferă copiilor antepreşcolari cu vârste cuprinse între 0 luni şi 3 ani servicii integrate de educaţie, îngrijire şi supraveghere. Până acum legea prevedea că sunt primiţi la creşă doar copiii cu vârste cuprinse între 11 luni şi 3 ani.

De asemenea, potrivit legii primele niveluri ale sistemului de învățământ sunt educaţia timpurie (0-6 ani), formată din antepreşcolară (0-3 ani) şi preşcolară (3-6 ani), ambele cuprinzând grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare.

Legea mai prevede acum că grupa mică cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9; grupa mijlocie cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15 şi grupa mare cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

În vederea asigurării personalului didactic necesar în creşe, ocuparea funcţiei didactice de educator-puericultor se face de către:

a) absolvenţi ai liceului pedagogic, specializarea educatorpuericultor;

b) absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi;

c) absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi;

d) absolvenţi ai programelor de masterat didactic, specializarea educaţie timpurie.

Educatorii-puericultori angajaţi în creşe pot ocupa până la data de 1 septembrie 2025 funcţia de educator-puericultor, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor specifice din Metodologia de recunoaştere şi atestare a competenţelor profesionale pentru ocuparea funcţiei de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educaţiei, mai prevede legea.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here